Rohkeaa ja avointa keskustelua pelottelun sijaan - Eutanasiaan liittyvien kansalaisfoorumien alustavat tulokset

Viime marraskuussa pidettiin neljä kansalaisfoorumia tutkimushankkeessa Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tutkimushanke on Vaasan ja Turun yliopistojen yhteinen, jota rahoittaa Koneen Säätiö. Osallistuin itse yhteen kansalaisfoorumiin, josta silloin tänne bloggasinkin. Järjestäjät lupasivat tiedottaa alustavista tuloksista ja juuri äsken saamani sähköposti sisälsi odottamani linkin.
Kansalaisfoorumeihin osallistui yhteensä 97 ihmistä. Tilaisuudet kestivät nelisen tuntia, niissä annettiin tietoa eutanasiasta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä.
Sen jälkeen keskusteltiin ryhmissä aiheeseen liittyen. Ainakin siinä ryhmässä, jossa itse olin osallistujana, keskustelu oli vilkasta ja sitä käytiin hyvin monista eri näkökulmista. Eli ”eutanasia-palikkaa” pyöriteltiin suuntaan jos toiseenkin, mikä oli hyvin antoisaa ja mielenkiintoista.  Alustavat tulokset vahvistavat omaa näkemystäni.

Ehkä merkittävin tulos omasta mielestäni oli se, että keskustelussa ollaan siirtymässä poispäin siitä mustavalkoisesta ”puolesta-vastaan” asetelmasta. Tilalle on tulossa keskustelua kysymyksistä MITÄ ollaan kieltämässä tai hyväksymässä. Itse tulkitsen tämän niin että aihetta ollaan valmiimpia käsittelemään ja myös huomioimaan ne vastakkaiset kannanotot perusteineen. Koska sekä eutanasian vastustajilla että kannattajilla on molemmilla erittäin hyviä perusteita, joiden huomioiminen vie keskustelua eteenpäin.  Alustavien tulosten mukaan osallistujat tiedostivat eutanasian väärinkäytösten riskit sekä mahdollisuuden ”kaltevalle pinnalle” joutumiseen. Tämä sisältää oman ymmärrykseni mukaan myös osallistujat, jotka eutanasian laillistamista kannattivat kansalaisfoorumeissa.

Alustavien tulosten perusteella lääkärien rooli nähtiin asiantuntijana, mutta osallistujien mielestä lääkärien roolia ei tulisi korostaa liikaa. Uskon että lääkäreillä tulee eutanasiaan liittyen aina olemaan ihan oma, erityinen roolinsa, sillä heillä on sellaista ammattitaitoa ja tietoa, jota ainakaan minä en ensimmäisenä ole kyseenalaistamassa. Vaikka itse lukeudun hoitohenkilöstöön ja korostan mahdollisen eutanasialain vaikutusta oman ammattikuntani työnkuvaan, on selvää että lääkäreiden ammattikuntaan mahdollinen laki vaikuttaisi eniten. Kaikissa lukemissani tutkimuksissa sekä jo olemassa olevissa lainsäädännöissä eutanasiapäätös on lääkärin ja potilaan yhteinen. Eli vaikka sitä roolia ei pidä korostaa liikaa, ei sitä pidä mielestäni myöskään aliarvioida tai vähätellä.

Oman tutkimukseni kannalta ensiarvoisen tärkeä seikka on osallistujien hämmennys siitä, kuinka vähän hoitohenkilökunnan näkemyksiä eutanasiasta on tuotu esille. On pakko myöntää että minulta pääsi painokas ”JES!” kun luin alustavien tulosten tätä kohtaa. Olen itse perustellut oman tutkimukseni merkitystä sairaanhoitajien osalta juuri tämän kaltaisilla argumenteilla ja on uskomattoman hyvä tunne kun huomaa että myös muut tahot sekä osallistuneet henkilöt ovat nostaneet saman asian esiin!

Tuloksissa ilmenee myös kansanedustajien haluttomuus ottaa kantaa eutanasiakysymykseen leimaantumisen ja äänestäjien menettämisen pelossa. Ensimmäiseen kohtaan on pakko todeta, että ihmisiähän hekin vain ovat, enkä usko kenenkään, etenkään julkisen huomion kohteena olevan, haluavan leimaantua. Toinenkin argumentti on mielestäni looginen, kansanedustajat tarvitsevat äänestäjiä uusimaan heidän mandaattinsa, muuten edessä on tippuminen eduskunnasta. En silti hyväksy sitä että asioita siirretään eteenpäin tai kieltäydytään käsittelemästä, mikäli valitsijat niin haluavat. Kansanedustajan tulee nimikkeensä mukaan mielestäni edustaa kansaa, myös hankalissa asioissa. Ok, niitä hankalia asioita on tänä aikana kieltämättä useita muitakin. Tuleeko eutanasiasta teema ensi vaaleissa? Itse en usko, mutta se jää nähtäväksi.

Eli avoimempaa, objektiivisempaa ja rohkeampaa keskustelua kuolemasta ja eutanasiasta yhteiskunnan kaikilla tasoilla oli tiivistetysti kansalaisfoorumien alustava tulos. Tähän toiveeseen minun on helppo samaistua! Alustavat tulokset on luettavissa täällä. HS kirjoittaa aiheesta näin.
Anja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti