Tieteen tulee olla avointa kaikille



Tieteellä on useita tuntomerkkejä, joista yksi on sen julkisuus. Sen lisäksi että väitteiden ja perustelujen tulee olla julkisia, tulee tieteen olla avointa kaikille. Lisäksi tieteellinen tieto tulee esittää ymmärrettävällä kielellä. (UEF Avoin yliopisto, Tieto ja tiede)

Edelliseen kirjoitukseen saamani palaute sai minut jälleen miettimään sitä ”tieteen ja käytännön välistä kuilua” josta on viime vuosina käyty enenevässä määrin keskustelua.
Itse olen työskennellyt sairaanhoitajana erilaisilla osastoilla sekä Suomessa että Saksassa ja yhteistä kaikille työpisteilleni on ollut juuri tämän kaltainen keskustelu. Tutkimukset ja tieteelliset artikkelit eivät löydä tietään käytännön työtä tekevien keskuuteen parhaalla mahdollisella tavalla. Samanaikaisesti hoitotyölle asetetaan vaatimus sen perustumisesta näyttöön ja tutkittuun tietoon. 

Minä, kuten varmasti kaikki tutkijat, olen luonnollisesti vakuuttunut oman tutkimusaiheeni tärkeydestä ja merkityksestä. Sen takia koen tärkeäksi että tutkimukseni sekä sen tulokset tavoittavat mahdollisimman laajan ihmisryhmän. Tämä oli eräs syy, miksi valitsin sosiaalisen median tiedotuskanavakseni tähän tutkimusprosessiin. Tätä kautta tieto on kaikille avointa, jotka nettiä käyttävät. Kirjoittamalla koko prosessista toivon tulevien tulostenkin olevan ymmärrettäviä ja toimintani läpinäkyvää. Prosessiin tulee liittymään tietoja, joita en voi julkisesti paljastaa koska esimerkiksi tutkimukseen osallistuvien henkilöiden anonymiteetin suoja vaatii niiden salassapitoa. Tämä on varmasti ymmärrettävää kaikille etenkin huomioiden tutkimusaiheeni luonteen. 

Tiedon esittäminen ymmärrettävällä tavalla tulee olemaan mielenkiintoinen haaste, koska käytettävä kieli pitäisi aina kohdistaa lukijoiden mukaan. Se on tieteellisessä julkaisussa erilainen kuin silloin jos lukijalla ei ole aiempaa kokemusta tai tietoa aiheesta. Itse koin aiemmin (ja kieltämättä joskus vieläkin) tieteellisten julkaisujen lukemisen haastavaksi juuri käytetyn kielen takia. Jos tuli tunne etten ymmärtänyt tekstistä mitään oli motivaatio lukemiseenkin alhainen. Eli vaikka tieto on avointa, se ei välttämättä saavuta lukijaa. 

Anja

5 kommenttia: Leave Your Comments

  1. Tämä on minustakin tärkeä pointti. USA:han mentyäni olin vaikuttunut juuri siitä, miten sovellettavia tutkimustyöt olivat ja olen tasan samaa mieltä, että tietten tulee olla avointa (ja luettavaa) kaikille. Tsemppiä!
    Kirsti

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että lisää hoitotieteilijöitä aktivoituu sosiaalisessa mediassa! Tutkimustietoa pitäisi tosiaankin tuoda kaiken kansan ulottuville kaikilla mahdollisilla tavoilla.

    Itsekin aloin pitää blogia väitöskirjaprosessin "sivutuotteena". Kirjoitan siellä melko kevyellä otteella, koska oletan lukijoista suurimman osan olevan muita kuin tieteilijöitä, mutta olisi hauska käydä blogissa ihan tieteellistäkin keskustelua. Kirjoitan sekä omasta tutkimuksestani että matkan varrella vastaan tulleista muista hyvistä tutkimuksista. Lisäksi pohdiskelen vapaamuotoisesti kaikkea yleisesti hoitotyöhön tai sitten lapsiin tai vammaisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyvää, joten kirjoituksia on hyvin monenlaisia. Tunnisteella "tutkimus" löytyvät ne jutut, jotka ensisijaisesti liittyvät tutkimukseeni.

    Toivottavasti monet muutkin hoitotieteilijät tulisivat avoimesti kesustelemaan ajatuksistaan niin blogeihin kuin Twitteriinkin!

    Keskustelemisiin!

    Johanna Olli
    https://twitter.com/JohannaOlli

    VastaaPoista
  3. Hei Johanna!

    Hienoa että löysit blogiini. Koska itse ole sekä tutkijan että bloggaajan "urani" alkumetreillä, uskallan väittää että kevyellä otteella täälläkin mennään =)

    Olen kanssasi samaa mieltä tieteellisen keskustelun käymisestä myös blogissa. Toivottavasti tämä toteutuu vielä jossain vaiheessa.

    Ollaan yhteyksissä!
    Anja

    VastaaPoista
  4. Twitterin kautta tänne löysin :)

    Sen verran tarkennusta omaan tekstiini, että kirjoitan kevyellä otteella, mutta silti täyttä asiaa :)

    Ai niin, Twitteristä vielä sen verran, että voi olla, että sinun Twitter-tunnuksesi ei ole niitä seuraamaan houkuttelevimpia. Siis asiaa tuntematon ei ehkä uskalla kuolemaa seurata... Mutta sikäli tunnus on hyvä, että jos aiot rajata kirjoittamisesi tarkasti tutkimusaiheeseesi, niin seuraajiksi varmaan löytyy niitä, jotka nimenomaan siitä ovat kiinnostuneita.

    (Ja nyt mun pitäisi taas todistaa, etten ole robotti, se on välillä niin vaikeaa!)

    VastaaPoista
  5. :)
    Nimeen liittyvä problematiikkaa pohdin runsaasti ennen kuin tähän päädyin. Tahdoin aiheen tulevan esiin mutta voit kuvitella että sanojen "eutanasia" ja "kuolema" yhdistelmät herättivät erinäisiä tunteita ja ajatuksia. Itse näen tämän lopputuloksen suhteellisen neutraalina ja helppona muistaa.

    VastaaPoista