Tietoisku hoitotahtolomakkeesta

Olen aiemmin kirjoittanut blogissani elämän suurista päätöksistä sekä hoitotahdosta yleisesti. Katselutilastojen perusteella vaikuttaa siltä, että mielenkiintoa hoitotahtoa kohtaan on keskimääräistä enemmän, tekstejä on luettu yhteensä yli 2000 kertaa, mikä on jo mukava määrä aihealueen huomioiden. Nyt huomasin Suomen muistiasiantuntijat ry:n laatineen uuden hoitotahtolomakkeen, jonka tahdon esitellä tässä kirjoituksessa.

Hoitotahtolomakkeen voi täyttää joko suomeksi tai ruotsiksi. Itse pidän lomakkeessa mahdollisuudesta ilmaista oman tahtonsa koskien elämän loppuvaiheen hoitoa, lääketieteellisiin tutkimuksiin osallistumista sekä myös elinluovutusta koskien. Sen lisäksi tämä lomake tarjoaa mahdollisuuden nimetä sijaispäättäjän, jonka valtuuttaa tekemään hoitoa koskevia ratkaisuja tilanteessa, jossa itse ei päätöksiä pysty tekemään. Samalla tavalla lomakkeessa voi tuoda esiin mahdollisesti tehdyn edunvalvontavaltuutuksen sekä muita kirjallisesti esitettyjä toiveita, kuten esimerkiksi elämänlaatutestamentti.

Tämä ei toki ole ainoa valmiiksi laadittu hoitotestamenttilomake. Niitä on laadittu eri pituisina sekä eri sisältöisinä muun muassa Exitus ry:n, Muistiliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimesta. Tämä viimeisin on omasta mielestäni tutustumisen arvoinen, kattava mutta ei kuitenkaan ”liian pitkä.” On kuitenkin muistettava, että oman hoitotahtonsa voi tehdä myös vapaamuotoisesti, ilman mitään lomaketta. Tärkeintä on se, että miettii miten itse toivoisi itseään hoidettavan elämän loppuvaiheessa tai tilanteessa, jossa omaa tahtoaan ei pysty ilmaisemaan.

Tämän ”tietoiskun” lopuksi haluan vielä muistuttaa mahdollisuudesta tallentaa hoitotahtonsa Omakanta-palveluun. Sisäänkirjautumisen jälkeen sivun vasemmassa laidassa löytyy linkki ”Tahdonilmaisut” jota kautta pääsee sivulle jossa voi tahdonilmaisunsa kirjata. Koska tallennettu tahdonilmaisu ei vielä ole käytettävissä kaikissa sairaaloissa, terveyskeskuksissa tai vanhustenpalveluissa, on varminta tulostaa oma hoitotahto ja viedä se terveydenhuoltoon, jossa sen voi käydä vielä läpi hoitavan lääkärin kanssa. Samalla on mahdollisuus vielä selkeyttää omia ajatuksia ja kysyä mahdollisesti askarruttavia seikkoja siihen omaan hoitotahtoon liittyen.

Anja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti