Kuvan lähde |
1990-luvun alussa aloitin opinnot sairaanhoitajaksi silloisessa Pirkanmaan terveydenhuolto-oppilaitoksessa, joka siihen maailman aikaan oli entisen yleisen sairaalan tiloissa, Kalevankankaan hautausmaan kupeessa. Löysin netistä kuvia itse rakennuksesta ja sen sisätiloista, niitä katsellessa saatoin muistaa jopa sen tuoksun minkä kohtasi kun astui sisään suurista ovista.
Burgsteinfurtin juna-asema |
Jossain vaiheessa piti päättää palaako kiltisti kotiin ja suorittaa aloitetut opinnot loppuun vai jatkaako seikkailuaan vielä vähän pidempään vieraalla maalla. Ajattelin että haen paikalliseen sairaanhoitajakouluun, eihän tuo ota jos ei annakaan. Ja sitten sitä olinkin jo tilanteessa, jossa vaihtoehtoina oli suorittaa tutkinto Tampereella tai Kölnissä… eipä tuota tarvinnut kauaa miettiä. Maallinen omaisuuskin oli nopeasti pakattu ja kuljetettu uuteen opiskelija-asuntolaan historiallisen hautausmaan viereen, kuinkas muutenkaan.
Geusenfriedhof |
Valmistumisen jälkeen aloitin työt Kölnin yliopistollisessa sairaalassa, ”Haus 16”:lla. Potilaat sairastivat infektiotauteja tai verisyöpiä, lisäksi heistä pääosa oli HIV-positiivisia. Täällä hoidimme potilaamme tarvittaessa kuolemaan saakka. Näin jälkeenpäinkin ajatellen se oli osasto, jossa pystyin hoitamaan potilaita kaikista kokonaisvaltaisimmin, minkä koin erittäin arvokkaana. Niin raskasta kuin se olikin, muistelen näitä vuosia erityisellä lämmöllä ja tietyllä ylpeydellä. On todennäköisesti turha mainita, kuinka tiivis työyhteisömme oli, niin osastolla kuin vapaa-ajallakin. Seuraava yksikköni, kardiologinen teho-osasto olikin sitten tämän esimerkin toisesta ääripäästä, vaihtuvuus suurta ja yhteishenki jäi tehokkuuden alle. Täällä ketään ei saanut päästää lähelle, jotta vaadittu tehokkuus ei kärsisi. Jälkeenpäin kuulin että tämä asenne vaihtui osastonhoitajan myötä parempaan suuntaan.
Monta muutakin mietettä matkan varrella kävi mielessä tämän päivän aikana. Asioita, joita en ollut muistellut pitkiin aikoihin, enkä todennäköisesti tule taas aikoihin muistelemaankaan. Silti olen iloinen että huominen esitys antoi minulle tilaisuuden muistella sitä omaa kuljettua polkua. Mikäli polku olisi toinen, en olisi tässä missä nyt olen enkä tällaisena kuin tänään olen. Kukas viisas se sanoikaan että ”jos et tunne menneisyyttä, et voi ymmärtää tulevaisuutta?”
Anja
joku toinen runoili myös: "was Du erlebt, kann keine Macht der Welt Dir rauben" - mukava, että ehdit blogata ennen esitelmääsi
VastaaPoistaSepä se Kirsti, se omaisuus kulkee mukana aina aikojen loppuun saakka =)
Poista