Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura

Olen tässä viimeisten vuosien aikana todennut tutkimustyön olevan paikoitellen aika yksinäistä puurtamista. Keskustellessani aiheesta toisten tohtoriopiskelijoiden sekä tutkijoiden kanssa olen päätynyt lopputulokseen, jonka mukaan se nyt vain on se pelin henki, jonka hyväksyy, kun tälle polulle askeleensa suuntaa. 

Verkostoituminen on tähän oiva vastalääke, jota tarjoavat erilaiset seurat, yhdistykset sekä konferenssit ym. tapaamiset. Mutta jos tutkii kuolemaa tai siihen liittyviä ilmiöitä, voi joskus tuntua, ettei sille omalle aiheelle välttämättä löydy sellaista ymmärrystä ja tukea, jota etenkin uran alkuvaiheessa kaipaisi. Itse koin usein hämmentävänä, että kerrottuani omasta aiheestani ja tutkimuksestani sain vastaukseksi sanan ”mielenkiintoista,” jonka jälkeen keskustelu siirtyikin sitten jo toisiin aiheisiin. Kotona sitten ääneen marmatin, kuinka mahdotonta on löytää saman henkisiä tutkijoita, kunnes törmäsin suomalaisen kuolemantutkimuksen seuraan. Uskallan väittää, ettei monikaan lukijoistani tunne seuraa tai sen toimintaa, joten on aiheellista esitellä se täällä blogissa.

Tällä hetkellä viisi vuotta toimineen seuran tarkoituksena on luonnollisesti edistää suomalaista kuolemaan liittyvää tutkimusta ja koulutusta. Yllä mainitsemani kuolemantutkijoiden sekä aiheesta kiinnostuneiden verkoston kasvattaminen, ylläpito sekä kehittäminen kuuluvat seuran intresseihin. Lienee sanomattakin selvää, että tämä on tärkeää sekä tutkimuksen että myös käytännön kannalta. Parhaimmistakaan tutkimustuloksista ei ole mitään iloa, jos niitä ei saada vietyä käytäntöön tai jos niitä ei käytännössä hyväksytä tai ymmärretä. Viimeksi mainitulla en sitten tahdo tehdä mitään sen suurempaa rajaa ”käytännön” ja ”akatemian” välille, en itsekään aina kaikkea ymmärrä ilman että tutkija itse sen minulle selittää tai että minulla on mahdollisuus keskustella aiheesta.

Suomalaisen kuolemantutkimuksen seura tiedottaa toiminnastaan sekä mielenkiintoisista aiheista omassa blogissa sekä Facebook-sivustossa, joissa molemmissa on mahdollisuus keskusteluun. Twitterissä seuralla ei ainakaan tällä hetkellä ole omaa tiliä, mutta tämähän voi tässä muuttua nopeastikin. SKTS julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää tieteellistä verkkolehteä Thanatosta. Kirjoittajia tai kirjoittamista suunnittelevia kiinnostanee se, että Thanatoksen Jufo-luokitus on 1 ja se on vertaisarvioitu julkaisu, joka käyttää luonnollisesti ulkopuolisia asiantuntijoita vertaisarvioitisijoina.

Seura järjestää tai on yhteistyökumppanina erilaissa tapahtumissa, kuten esimerkiksi Idealized Deaths, Surukonferenssi sekä Tieteiden yö 2017. Tulevana syksynä on tarkoitus juhlistaa seuran syntymäpäivää asianmukaisella tavalla, josta tulee lisää tietoa lähiaikoina. Näissä tapahtumissa on ollut mahdollisuus verkostoitua, kysyä eri tieteenaloja edustavilta kuolemantutkijoilta itseään kiinnostavia asioita tai muuten vaan tutkailla mitä kuolemantutkimus pitää sisällään ja missä kaikkialla siihen on mahdollisuus törmätä.

Joten kurkatkaa ihmeessä seuran blogiin tai Facebook-sivuille!

Anja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti