The European Academy of Nursing Science järjestää kolmivuotisia kesäkouluja hoitotieteen tohtoriopiskelijoille. Kesäkouluun voi hakea vuosittain, itse pääsin mukaan viime vuonna, joten tämän vuotinen kesäkoulu on kohdallani järjestyksessään toinen. Kesäkoulu järjestetään joka vuosi eri maassa, tänä vuonna vuorossa on Barcelona, jonne matkustin viime perjantaina. Viikonloppu meni paikallisiin lämpötiloihin totutellessa, mikä oli sinänsä ainoa oikea ratkaisu, koska täällä on jopa paikallisen mittapuun mukaan ollut todella kuuma. Tämä viikko puolestaan on kulunut tiiviisti opintojen parissa Barcelonan yliopistolla. Päivät ovat olleet pitkiä mutta erittäin sisältörikkaita.
Aloitimme kertomalla kukin, missä vaiheessa omat tohtoriopintomme ovat ja pohtimalla millaisia haasteita ja onnistumisia olemme vuoden aikana kokeneet. Ryhmässämme on 32 opiskelijaa eri puolelta Eurooppaa, jotka tekevät tutkimusta hyvin erilaisista aiheista, mutta siitä huolimatta huomasimme että prosessin kulku on olut hyvin samankaltainen. Artikkeleiden kirjoittamisen sekä review-prosessin aiheuttaman odottamisen tuska oli monelle tuttu. Huomasimme myös monen meistä kokeneen ajoittain tutkimuksen tekemiseen liittyvää yksinäisyyden tunnetta ja totesimme että se taitaa olla universaali osa tukimusta, ainakin vielä tässä vaiheessa. Riemu julkaistusta artikkelista sekä prosessien etenemisestä oli samalla tavoin yhteinen.
Kesäkoulun opinnot keskittyvät hyvin pitkälti metodiikkaan ja komplekseihin interventioihin. Tämän vuoden aiheita ovat olleet vaikuttavuuden arviointi sekä kustannustehokkuus. Samoin olemme pyrkineet ymmärtämään muutosprosesseja sekä oppineet arvioimaan itse tutkimusprosessia sekä sen toteutusta. Mikään näistä ei ole ollut se yksinkertaisin aihe, etenkään ulkolämpötilan lähestyessä 40 astetta ilmastoinnin toimiessa odotettua heikommalla teholla. Päivittäinen vedenkulutus onkin ollut erittäin runsasta, mistä huolimatta yksi jos toinenkin meistä on kokenut ajoittaista heikotusta. Edessä on vielä luentoja etiikasta sekä tilastojen käytöstä ja tulkitsemisesta ennen kuin perjantaina päätämme koulun ja jäämme odottelemaan ensi vuotta, joka on omalle ryhmälleni samalla se viimeinen.
Kesäkoulun yhteydessä järjestetään vuosittain myös kaksipäiväinen konferenssi. Tänään alkaneen konferenssin aihe on terveyspalveluiden saatavuus ja sen parantaminen. Keynote-puhuja Maggie Shepherd havainnollisti esityksessään aiheen merkitystä geeniperustaisten diabetespotilaiden kohdalla. Saatavuus ei tarkoita ainoastaan terveyspalveluiden olemassaoloa, vaan myös niiden oikeanlaista ja laadukasta sisältöä. Hänen esimerkeissään tämä tarkoitti monen potilaan kohdalla hoitomuodon vaihtumista insuliinista tabletteihin sekä potilaiden elämänlaadun huomattavaa parantumista. Posterinäyttelyssä oli mahdollisuus tutustua ajankohtaisiin tutkimustuloksiin eri puolelta Eurooppaa. Huomisessa ohjelmassa on oan ryhmämme valmistelema debatti, jonka peruskysymys on voidaanko henkilöstömitoitusta nostamalla parantaa korkeatasoisen terveydenhuollon saatavuutta. Olemme laatineet puheenvuoroja sekä puolesta että vastaan ja jännityksellä odotamme, kumpi puoli on vakuuttavampi.
Kesäkoulu ei kuitenkaan ole ”pelkkää raatamista.” Maanantaina meidät oli kutsuttu Barcelonan kaupungintalolle, jossa ohjelmassa oli puheiden lisäksi miellyttävä musiikkiesitys. Huomenna laitamme ykköset päälle gaalaillallisen kunniaksi jonka jälkeen pistämme ”jalalla koreaksi” rantadiskossa. Viimevuotisen kokemuksen perusteella luvassa on erittäin hauska ja miellyttävä ilta, jota on mukava muistella seuraavaa kertaa odotellessa.
Kesäkoulun jälkeen vietän viikonlopun Barcelonan ilmapiiristä nauttien paremman puoliskon kanssa. Luvassa on päiväreissu Figueresiin, jossa toteutan omaa haavettani vierailemalla Dali-museossa. Ja koska nyt ”sattumalta” on iltapuku matkassa, niin sunnuntaina nautimme La Traviata oopperasta Gran Teatre del Liceussa. Maanantaina onkin mukava palata jälleen kotiin ja arkeen monta elämystä rikkaampana.
Anja
Terveyttä tieteestä -blogi on muuttanut
1 vuosi sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti