Kyselylomakkeen esitestauksen tuloksia

Lupasin kertoa lauantaina päättyneen laadullisen kyselylomakkeen esitestauksen tuloksista itse lomakkeen osalta. Määräaikaan mennessä esitestaajiksi ilmoittautui yhteensä 59 henkilöä, mikä oli enemmän kuin uskalsin edes toivoa.
Vastoin alkuperäistä suunnitelmaani, päätin lähettää linkin kaikille ilmoittautuneille. Tällä tahdoin varmistaa 30 vastaajan tavoitteen täyttymisen. Lisäksi päätökseen vaikutti usean ilmoittautujan kuvaama mielenkiinto tutkimusaihetta kohtaan.



6.3. lähetin osallistujille sähköpostitse linkin kyselylomakkeeseen ja pyysin heitä vastaamaan kyselyyn viimeistään 14.3.2014. Yksi ilmoitettu sähköpostiosoite oli virheellinen, joten linkin lomakkeeseen vastaanotti 58 henkilöä, joista 37 vastasi kyselyyn määräaikaan mennessä. 

Osallistujat
Osallistujista kuusi oli miehiä ja 31 naisia. Vastaajien ikä jakaantui 23–69 vuoden välille kaavion osoittamalla tavalla, keski-iän ollessa 47 vuotta. Suurin osa (26 henkilöä) osallistujista eli joko avo- tai avioliitossa, kukaan ei ilmoittanut olevansa leski. Lapsia oli 30 osallistujalla. Koulutukseltaan vastaajat jakaantuivat kaikkiin koulutusasteisiin, alempi ammattikorkeakoulututkinto mainittiin useimmin (10 kertaa). Osallistujien keskuudessa oli yhteensä 10 sairaanhoitajaa. Esitestaukseen osallistuneet henkilöt asuivat 15 eri maakunnan alueella. 


Hengellisyys
Evankelisluterilaisuus oli yleisimmin tunnustettu uskontokunta vastaajien keskuudessa, muita mainittuja uskontokuntia olivat Buddhalaisuus sekä Ortodoksisuus. Yksitoista osallistujaa eivät kannattaneet mitään uskontokuntaa. Suurin osa ilmoitti olevansa joko erittäin tai jonkin verran hengellinen ihminen, tarkempi jakauma on esitetty alla olevassa kaaviossa.


Kyselylomakkeen arviointi
Osallistujat arvioivat kyselylomaketta ilmaisemalla saman mielisyyttään neljään lomaketta koskevaan väittämään. Väittämät olivat:

  • Kysymykset olivat helposti ymmärrettävät 
  •  Lomakkeen rakenne on looginen
  •  Lomakkeen ohjeistus on riittävä
  •   Lomakkeen ulkoasu on selkeä

Mielipiteen ilmaisu tapahtui 5-portaisen asteikon avulla (Täysin eri mieltä – Täysin samaa mieltä). Tulosten jakauma on esitetty alla olevassa kaaviossa.
Lomakkeen arvioinnin lisäksi osallistujilta kysyttiin vastaamiseen kulunutta aikaa, joka vaihteli 3-60 minuutin välillä. Keskimäärin vastaamiseen oli kulunut 20 minuuttia. Osallistujilla oli mahdollisuus myös kommentoida lomaketta vapaamuotoisesti, minkä teki yli puolet osallistujista.


Oma pohdinta
Lomake sai hyvin positiivisen arvion esitestaukseen osallistuneilta henkilöiltä. Arvio kysymysten ymmärrettävyydestä sekä osa vapaamuotoisista kommenteista osoittivat hengellisyyteen liittyvien kysymysten uudelleen arvion tarpeellisuuden. Hengellisyyden määritelmä sekä sen yhteys kuolemaan liittyviin käsityksiin eivät välttämättä ole riittävän selkeät tai ymmärrettävät. Tulen arvioimaan kysymyksen tuottaman tiedon laatua ja sitä tarvitaanko tätä nimenomaista kysymystä lomakkeen lopullisessa versiossa. Samoin ohjeistus saattaisi kaivata vielä ”viimeistä silausta”. Onneksi ensi viikolla tapaan ohjaajani ja voimme yhdessä keskustella aiheesta.

Ennen esitestausta arvioimani vastausaika oli ollut realistinen, mistä olen erittäin iloinen. Pelkäsin olleeni hiukan optimistinen ja arvioivani vastausajan alakanttiin. Olen myös hyvin iloinen siitä että osallistujissa oli eri-ikäisiä ihmisiä eri puolelta Suomea. Itselleni hiukan yllättävää oli eri taustatekijöiden suhteellisen tasaiset jakaumat, mutta suuremmassa joukossa tämä ei välttämättä enää pidä paikkaansa. Vapaamuotoiset kommentit toivat esiin näkökulmia lomakkeeseen sekä kohderyhmiin, joita en ehkä muutoin olisi tullut ajatelleeksi, kiitos siitä.  

Itse kysymyksiin saamiani vastauksia en vielä analysoi, enkä niistä paljasta tässä vaiheessa sisällöllisesti mitään yksityiskohtaista. On kuitenkin pakko todeta, että vastaukset ovat erittäin monipuolisia ja niistä muodostuu hyvin vivahderikas sekä jo nyt suhteellisen kattava kuvaus monista erilaisista kuolemaan liittyvistä käsityksistä. Tämän esitestauksen aineiston perusteella olen jo erittäin innoissani tulevasta analyysistä. 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Ensi viikolla tapaan ohjaajani ja keskustelemme esitestauksen tuloksista sekä mahdollisista muutoksista lomakkeessa. Tarkoitukseni on kerätä varsinainen aineisto jo huhtikuussa jolloin voin sen analysoida kesän ja alkusyksyn aikana. Esitestauksen aikana kerätyn aineiston liitän osaksi varsinaista aineistoa siltä osin kuin se on mahdollista, mikä riippuu pitkälti niistä muutoksista, joita lomakkeeseen mahdollisesti tehdään. Kaikesta tästä bloggaan tarkemmin prosessin edetessä.

Anja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti